• Circulus vitiosus

  Faptele din credinţă întăresc credinţa. Credinţa produce fapte.
 • Sfat

  De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă.

  (Întîia Epist. către Cor. a Sf. Ap. Pavel - Cap. 10)

 • singurătate

  "dacă apropierea vă e departe,atunci depărtarea vă este deja printre stele." (R.M.Rilke)
 • leagăn

  Căci ce milă e aceea care nu ia în braţe pentru a legăna? (Exupery)
 • amprente

 • degete

 • Categorii

 • urme pe frunte şi-n palmă

 • RSS De prin lume adunate

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Martie 2009
  L M M M V S D
  « Feb   Apr »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Anunțuri

Când nu mai pot, mă-ntorc la Sîrbu


” Moşul a intrat in zodia profeţiilor. Îmi scrie: ” Defascizarea, la noi, în 1945, s-a făcut de către foştii fascişti. Destalinizarea, din 1955, de către foştii stalinişti. Dezgheţul autohton, din 1965, a fost pus pe roate de frigiderele vechi. Revoluţia culturală, din 1971, s-a pornit cu ajutorul dezgheţaţilor liberali din 1965-1968.

Atunci, îmi spune Moşul, să nu te miri dacă eu prevăd că nu peste mult timp (dar noi doi nu mai apucăm ziua aceea) va veni o cotitură de linie şi program (semnele se înmulţesc), de reforme ale contra-reformelor eşuate, când vom auzi pe hoţi strigând „prindeţi hoţul!”, pe lichele urlând de la tribune „să terminăm cu lichelismul!”, pe marii şefi de clan sau trib la putere vociferând „jos cu nepotismul!” – iar pe cel mai prost, nepriceput şi curvă dintre ştabii de la judeţ sau primărie anunţând: ” Trebuie să ducem un război, pe viaţă şi pe moarte, împotriva proştilor, ageamiilor şi curvelor politice, cu false diplome!”

Dacă la tribună voi urca eu sau tu, vom constata că limba în care le vorbim „celor de jos” este de mult o limbă uitată, moartă, compromisă, neînţeleasă.”

Ne-am dezobişnuit să vedem în jurul nostru oameni bine crescuţi, politicoşi, la locul lor; copii care să vorbească frumos, vitrine bogate, piaşă plină cu de toate; ne-am dezobişnuit să citim ziare, să ne interesăm de ce ne aşteaptă, cum vom trăi, în ce lume: ne-am dezobişnuit să mai fim oameni.

Ne-am dezobişnuit de a mai avea o conştiinţă cetăţenească (trăim ombilical legaţi de stăpân şi stăpânire), nu ne mai considerăm de mult membri cu drepturi egale, în cadrul unei societăţi civile libere şi civilizate. Ne-am dezobişnuit să fim noi, să fim cineva şi nu un simplu număr din ceva, ne-am dezobişnuit să zicem NU, să refuzăm sau să ne revoltăm.

Dresajul şi-a atins scopul, la toţi parametrii antecalculaţi. Doar cu o mică eroare: cu asemenea sclavi robotizaţi nu se poate realiza nici planul şi nici ajungerea din urmă a Europei de care am fost dezobişnuiţi. Scalvii văd, în prostia şi orbirea şefilor, un aliat al răzbunării lor mistice: dupa furtunoasele aplauze ale stăpânirii, are loc tăcuta grevă a conştiinţelor rănite şi a gurilor flămânde. „Boii şi sclavii, spunea Cato cel Bătrân, trebuie bine hrăniţi.” Boii şi sclavii, nefiind bine hrăniţi, se comportă ca boii şi sclavii flămânzi: pregătesc moartea stăpânului lor, prost şi rău.”

(Jurnalul unui jurnalist fără jurnal, Iarna 1987-1988)

Anunțuri

Un răspuns

 1. „dresajul” asta e si el un mestesug pe care nu oricine il poate practica cu succes – a se vedea „Principele” lui Machiavelli si arta de a stapani…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: