• Circulus vitiosus

  Faptele din credinţă întăresc credinţa. Credinţa produce fapte.
 • Sfat

  De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă.

  (Întîia Epist. către Cor. a Sf. Ap. Pavel - Cap. 10)

 • singurătate

  "dacă apropierea vă e departe,atunci depărtarea vă este deja printre stele." (R.M.Rilke)
 • leagăn

  Căci ce milă e aceea care nu ia în braţe pentru a legăna? (Exupery)
 • amprente

 • degete

 • Categorii

 • urme pe frunte şi-n palmă

 • RSS De prin lume adunate

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • februarie 2008
  L M M J V S D
  « ian.   mart. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • Reclame

pesimismul nu e pesimism


   Trebuie să ai un spirit pesimist; cel optimist e lamentabil, grotesc şi stupid. „Gândeşte pozitiv!”. Cum adică, să gândesc în mod deliberat fals, numai ca să am o stare pozitivă, care să placă cui şi cui să facă un bine? Trebuie să fii apt să priveşti realitatea exact aşa cum e, frumoasă sau pocită. Dacă nu asumi toate imbecilităţile care se afla în circulaţie, dacă le demontezi în gura mare, eşti considerat un om rău, un cinic, un imoralist. Dar tocmai acest imoralism este începutul unei vieţi etice corecte. Cine nu este capabil să discrediteze falsele virtuţi este un impostor pernicios.

(Alexandru Paleologu – Breviar pentru păstrarea clipelor)

Reclame

3 răspunsuri

 1. Hai sa o luam altfel – crezi ca in timpul unei vieti vei putea sa 1. privesti si 2. te implici in toate lucrurile semnificative din jurul tau? Probabil, raspunsul va fi nu. Unele dintre ele sunt frumoase, altele sunt pocite – ansamblul lor formeaza realitatea. Ca atare, la urma urmei, e o alegere din partea ta aici, care la urma urmei se poate chema optimism sau pesimism. Nu inseamna ca esti stupid daca ignori lucrurile rele si alegi sa-ti umpli timpul cu cele bune, cum nu inseamna ca esti in vreun fel mai valoros ori mai apt daca iti consumi acest timp demontand in gura mare imbecilitati (uneori ignorandu-le dispar; mai important, uneori, dezbatandu-le, se amplifica).
  A doua perspectiva este atitudinea fata de lucrurile rele. Daca te calca cineva pe picior in tramvai, poti sa-i adresezi un „‘zguramatii” pesimist, suav, sau sa-ti ceri scuze. De ce naiba sa-ti ceri scuze? Incearca, fii optimist, zambeste-i. 😉 Ai sa vezi, dupa un timp, o sa-ti placa… (eh, trestie, e persoana a doua impersonala, nu o lua personal 😀 )

 2. Daca nu ma insel, draga Trestie draga, cei neavizati intru Paleologu pot intelege alta duda din ast fragment :). Din cate il stiu si iubesc pe Paleologu, era un ludic, un sarmant, un optimist iremediabil (in sensul frivolitatii de care vorbea cu atat drag si eleganta). Cred in acel „the show must go on”, cred in operatiile chirurgicale pe viu (cu anestezie, daca e nevoie), insa depinde cum definesti optimismul. Iubesc la P. tocmai acest „optimism”, opus lui Paler, de ex, in care am admirat tocmai sinceirtatea cu care spunea (simplificand extrem, iertat sa fiu) „as vrea sa cred, dar nu pot. as vrea sa fiu optimist, dar nu-mi iese.” Aprobi?..

  .. si mai e o treaba. Cel ce afiseaza un optimism debordant, cel ce rade larg, histrionicul, poate fi de doua feluri: un impostor orb vanzator de minciuni – sau unul care a fost down there, stie ce inseamna, si isi asuma o masca in mod constient, neuitand insa.

  Stimate deroude, pescuim dimprejur si ne apropriem, din marea de semnificatii, doar pe cele de care coincidenta 🙂 face sa ne simtim apropiati. Cu scranset de dinti trebuie sa iti dau insa dreptate – e o chestiune de alegere. CIne stie, poate stii asta. Uneori exista poate argumente egale pentru a fii pesimist sau optimist legat de o anume realitate. Iarasi, depinde ce alegi sa vezi, sa faci .. si sa alegi.

  Scuzati filozofarile… asa reactionez la stres si pe stomacul gol 🙂

 3. @derud – „Nu inseamna ca esti stupid daca ignori lucrurile rele si alegi sa-ti umpli timpul cu cele bune,” cred ca e partial gresit. e stupid sa ignori lucrurile rele, dar de condamnat este si incapacitatea de a invata sa te bucuri de viata.
  Totusi, Paleologu, dupa umila-mi judecata, cred ca nu se referea la ce platosa sa punem pe noi cand ne lovesc necazurile vietii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: