• Circulus vitiosus

  Faptele din credinţă întăresc credinţa. Credinţa produce fapte.
 • Sfat

  De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă.

  (Întîia Epist. către Cor. a Sf. Ap. Pavel - Cap. 10)

 • singurătate

  "dacă apropierea vă e departe,atunci depărtarea vă este deja printre stele." (R.M.Rilke)
 • leagăn

  Căci ce milă e aceea care nu ia în braţe pentru a legăna? (Exupery)
 • amprente

 • degete

 • Categorii

 • urme pe frunte şi-n palmă

 • RSS De prin lume adunate

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • decembrie 2007
  L M M J V S D
  « nov.   ian. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Reclame

Victor Brauner


   Născut în 1903 la Piatra Neamţ. La 18 ani se înscrie la şcoala de Arte Plastice din Bucureşti unde picteză peisaje stil Cézanne, în spiritul epocii. În perioada 1928 – 1931 colaborează la revista „Unu”, revistă de avangardă, cu concepţii dadaiste şi suprarealiste.

   În 1930 se instalează la Paris, unde îl întâlneşte pe Brâncuşi, care-l iniţiază în arta fotografică. Tot în această perioadă se împrieteneşte cu poetul român Benjamin Fondane şi îl întâlneşte pe Yves Tanguy, care-l va introduce mai târziu în cercul suprarealiştilor. Locuieşte pe strada Moulin Vert, în acelaşi imobil cu Giacometti şi Tanguy. În acest an pictează „Autoportretul cu ochiul scos”, temă premonitorie.

02-naumbrauner-1930.jpg     180px-victor_brauner_-_autoportret2.jpg

   În ziua de 27 aprilie, creează ilustraţiile pentru culegerea de poeme a poetului Gellu Naum „Drumeţul incendiar” şi „Libertatea de a dormi pe frunte”. În 1938 se întoarce în Franţa. La 28 august, pierde ochiul stâng într-o dispută violentă care a avut loc între Dominquez şi Esteban Frances. Victor Brauner, încercând să îl apere pe Esteban, a fost lovit cu un pahar aruncat la Dominquez: premoniţia s-a adeverit. Episodul îl inspiră pe scriitorul argentinian Ernesto Sabato care îl foloseşte în romanul său „Despre eroi şi morminte”.

   Brauner este un pictor mental, picturile sale sunt miraje care ascund o fabulă. Manifestul artistului e găsit în seria de picturi şi obiecte „Mitologie”. Omul este infăţişat cu tandreţe şi pesimism totodată, cumva străin de lumea modernă. ” Lumea este uneori înspăimântătoare, realitatea este un lucru teribil de vătămător” spune Victor Brauner, dar viaţa o face acceptabilă. Dacă la De Chirico viitorul este un spaţiu mecanic, geometric, plin de coşuri poluante dominând pieţe pustii, Brauner are viziuni pline de umor şi fantezie.

   ” Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adânci izvoare ale neliniştei mele…”  (V.B.)

brauner03.jpg

surse : Wikipedia si o scurta biografie

Reclame
« »

4 răspunsuri

 1. Dacă aş fi Moş Nicolae, ţi-aş fi adus „La izvoarele operei”, ediţia îngrijită de Emil Nicolae,cred că ţi-ar plăcea mult.

 2. eh, da… asta da!
  am primit totusi portocale destule cat sa dau si la altii 🙂 dar trebuie sa va inscrieti pe lista si sa asteptati pana se coc!

 3. Eu vreau cel putin cojile, pentru o dulceata din cele innebunitoare de simturi. Si din samburi o sa plantez cativa copacei.

 4. daa 🙂 e superb albumul de care pomeneste hiacint. si am impresia ca se mai gaseste inca in unele librarii. cum ar fi cea de la muzeul taranului roman. si pare-mi-se ca tot acolo se mai gaseste o carte superba scrisa de irina nicolau – surasul lui harry, despre fratele lui VB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: